tiistai 16. helmikuuta 2010

Windows Phone 7 Series

Microsoftia ei voi ainakaan syyttää rohkeuden puutteesta. Ottaen huomioon sen, että Microsoftin hallussa oli 18% yhdysvaltojen älypuhelin markkinoista, on varsin kova veto laittaa koko alusta uusiksi. Microsoftilla on selvästikin tehty pari vuotta sitten johtopäätös, ettei pelkkä käyttöjärjestelmän päivitys riitä vaan koko alusta on luotava alusta pitäen uusiksi. Vastuullinen tiimi näyttää koostuneen vanhoista microsoftilaisista ja varsin monesta uudesta kasvosta, jotka selkeästi oli palkattu projektiin tuomaan uutta näkemystä. Lopputulos on kyllä erittäin mielenkiintoisen oloinen.

Ulkonäkö vaikuttaa uskomattoman tuoreelta, etenkin jos Microsoftin muita tuotteita pidetään mittatikkuna. Joskin välittömästi tulee mieleen Zunen olleen jonkin asteinen markkinointi tutkielma ulkonäölle. Näyttöjä voi pitää lähes askeettisina, lähestyen jopa vanhoja komentorivejä. Kaikki varjot yms tehokeinot on hylätty. Toisaalta vaikuttaa siltä että Windows Phone 7 serieksen käyttöliittymän idea on käänteinen iPhoneen verrattuna. IPhonen käyttöliittymä on sovelluskeskeinen, Windowsin käyttöliittymä vaikuttaa hubeineen datakeskeiseltä.

Muuten vaikuttaa vaikuttaa siltä, että iPhonen vahvuudet on käyty ulosmittaamassa varsin täydellisesti. Eleet, nopeus ja multitouch on mukana käyttöjärjestelmässä. Tietenkin samat piirteet ovat täsmälleen samoin toteutettuna työasema Windows 7:ssa. Videoissa osoitellaan iPhonea moniajon puutteesta mutta mikään videoilla ei kuitenkaan viittaa siihen että Windows Phonessa olisi moniajo. Itse tosin olen pitkän itsetutkiskelun perusteella alkanut kyseenalaistamaan moniajon tarpeellisuuden ja edut mobiililaitteissa.

Täysin uudesta alusta kertoo myös se, etteivät vanhat sovellukset tule toimimaan Windows 7 phoneissa. En ole vielä nähnyt aikataulua kehitystyökalujen julkaisuista. Kohtuullisen varmaa on että aikataulu tulee olemaan Visual Studio 2010 aikataulu ja olisin valmis lyömään vetoa että Windows Phone kehitys onnistuu ilmaisella Express versiolla. Iphonen etumatka on hirvittävä ja microsoft tarvitsee lentävän lähdön uudelle alustalle.

Jos vanhat Windows puhelimet oli selkeästi Business näkökulmasta rakennettu, niin windows 7 Phonet on selvästi tehty kuluttaja näkökulmasta. Kuitenkin sähköposti ja kalenteri vaikuttavat niin hyviltä, että kyseessä on varsin mainio Businesss puhelin. Eurooppalaisena ja etenkin suomalaisena suhtaudun epäilyksellä Zune videoiden ja musiikin tai Xbox ominaisuuksien tuloon Suomalaiselle kuluttajalle.

Tällä kertaa Microsoft yrittää pitää langat tarkemmin käsissään. Laitteiden valmistajille on annettu tarkat spesifikaatiot, kapasitiivinen kosketusnäyttö, tietyt resoluutiot, tietyt kuvasuhteet ja tarkasti määritellyt prosessorit. Käyttöliittymän modifiointi on kielletty entisestä poiketen. Tämä on positiivita mielestäni, kohtuullisen monta Microsoftin tuotetta on tapettu alimitoitetulla raudalla.

Aika näyttää onko Microsoftin julkistus tullut liian myöhään, tuote itse vaikuttaa varsin mainiolta.

http://www.engadget.com/2010/02/15/windows-phone-7-series-hands-on-and-impressions/
http://www.engadget.com/2010/02/15/windows-phone-7-series-is-official-and-microsoft-is-playing-to/

http://gizmodo.com/5472010/windows-phone-7-interface-microsoft-has-out+appled-apple
http://gizmodo.com/5472666/this-is-what-windows-phone-7-series-marketplace-will-look-like

http://channel9.msdn.com/posts/LauraFoy/First-Look-Windows-Phone-7-Series-Hands-on-Demo/