lauantai 6. helmikuuta 2010

Novatel Wireless MiFi 2352

Uusimmaksi jäseneksi teknisten lelujen kokoelmaani liittyi viikko sitten MiFi 2352. Kyseessä on pienehkön kännykän kokoinen laite, joka jakaa 3G yhteyden Wifi-yhteydeksi eri laitteille. MiFin akunkesto on 4 tuntia.

WLAN standardeista laite toteuttaa 802.11 B ja G. Yhtäaikaisia yhteyksiä voi olla 5 kerrallaan. Salauksista MiFIssä on WEP, Wpa ja WAP2. MiFin kantama on noin 10 metriä, tämä tosin on ylittynyt käytännössä. Laitteessa on GPS, joten sitä voi käyttää paikkatietoa hyödyntävien palveluiden kanssa. Lisäksi Mifi:ssä MicroSDHC korttipaikka, jota voidaan jakaa Windows/Mac/Linux koneille verkkolevynä.

Paitsi 3G yhteyden jakamiseen WLANina, voidaan MiFiä käyttää myös perinteisen 3G mokkulan tapaan. Mokkula asennukset Windowsiin tapahtuu automaattisesti asettamalla laite USB-portiin, Windows 7 asennus toimi hienosti. Omaan Macbookkini (snow leopard) asennus meni virheettä mutta laitetta ei sen jälkeen kuitenkaan näy. Tämä johtuu luultavasti olemassa olevista A-linkin tai Huawein asennuksista, koska en googlaamalla löytänyt mitään isompaa rypästä ongelmia koskien OS/X:ää. Toisaalta itse haluan käyttää tuotetta juuri WLAN käytössä.

Laitteen asennus onnistuu WLAN yhteyden kautta helposti. Ennen asennusta laite näkyy geneerisellä nimellä ja avoimena WLANilla. Tämän jälkeen laite konfiguroidaan selaimen avulla selkeällä Wizardilla. Konfiguroinnin jälkeen MiFi käynnistyy uudelleen valituilla suojauksilla.

Hieno ominaisuus MiFissä on Ad-Hoc verkko. Eli voit jakaa hetkellisesti yhteyttä muodostamalla väliaikaisen verkon jossa on eri suojaukset ja salasanat. Eli jos haluat jakaa yhteyttä palaverissa kaverille luot Ad-Hoc verkon hetkeksi. Näin sinun ei tarvitse kertoa vakinaisia tunnuksia vierailijalle.

Viikon ajan olen käyttänyt laitetta noin 10 tuntia päivässä kolmella eri laitteella: Windows kannettava, MacBook ja iPhone. Kokemukset ovat olleet yksinomaan positiivisia. Laite toimii niin vähintään yhtä hyvin kuin mikään käyttämäni mokkula. Mutta mokkulaan verrattuna etuna on yhteyden jakaminen käytännössä mihin tahansa laitteeseen, useammalle laitteelle yhtä aikaa ja helppo jako muille käyttäjille. En ole koskaan ollut hirvittävän ihastunut kännykällä yhteyden jakamiseen tai mokkuloihin. Kummassakin tapauksessa akun kesto läppärillä lyhenee selkeästi. Toiminta on jäykkää ja hieman työlästä riippuen kunkin laitteen ajurien ja ohjelmien tasosta. WLAN ajurit ovat tuotteessa kuin tuotteessa toimivia. MiFistä painetaan vain virtanappia ja voila laiitteet löytävät yhteyden automaattisesti. Mainio pikku laite. Hinta tosin on kyllä todella kova.

http://www.youtube.com/watch?v=RXs-Ce3CmCA
http://www.slashgear.com/novatel-wireless-mifi-2352-hspa-review-2147537/
http://www.novatelwireless.com/index.php?option=com_content&view=article&id=285:mifi-2352-intelligent-mobile-hotspot-for-hspa-networks&catid=75:mifi&Itemid=622