tiistai 2. helmikuuta 2010

Engadget estää kommentoinnin sivuillaan

Applen iPadin esityksen jälkeen on tekniikkaan keskittyneillä sivustoilla alkanut varsin voimakas vastareaktio. Hiljainen enemmistö lukijoista tuntuu saaneen tarpeeksi ylenpalttisesta apple uutisoinnista. Etenkin kun nopeasti vilkaisten jopa heikosta laitteesta ollaan tekemässä "maagista" ja ihmeellistä. Reaktio on ollut joillain sivustoilla varsin raju ja puheenvuorot aikaa sitten jättäneet hyvän maun ja asiallisuuden jälkeensä.

Ehkä kovimpaan höykytykseen on joutunut Engadget. Engadgetin sivustoilla kommenttien määrät räjähtivät täysin käsiin viikonlopun aikana ja muutaman ahkerimman kommentoijan taso lähenteli jo väkivallalla uhkailua. Surullista kyllä vaikutti siltä että näissä trolleista kohtuullisen suuri osa oli Nokian lipunkantajia. Sinänsä ymmärrän reaktion koska engadget on ollut parikin kertaa jo hautaamassa Nokiaa elävältä. Heidän N97 arvostelunsa oli suorastaan murhaava, joskin vaikea siitä nyt virhettä oli löytää (tuote on susi, katsotaan miten tahansa).

Engadget osaltaan ansaitsee höykytyksensä. Pääkirjoittajien viimeaikainen panos on keskittynyt enemmän näennäiseen nokkeluuteen kuin keskusteluun tekniikasta ja "vimpaimista". Etenkin Podcastit ovat olleet viimeisen puoli vuotta lähes tuskallista kuunneltavaa. Applen mystisestä tabletista puhuminen on ollut lähes uskonnollista ja kaikkea mahdollista on verrattu tablettiin. Tai tarkemmin ottaen siihen oletukseen mikä "senior editoireilla" oli kyseisestä tuotteesta. Ja se näkemys meni kyllä kohtuullisesti ohi siitä mikä on teknisesti mahdollista ja etenkin siitä mitä apple julkisti. Tuote itsessään on looginen jatkumo applen julkistuksille ja on ehdottomasti tasoltaan inkrementaalinen kuin vallankumouksellinen.

Engadgetin tapa kommentoida kritiikkiä alentavalla tasolla tuskin auttoi tilanteessa.

Tekniikka sivustojen kuten engadget harrastama spekulointi yhdistettynä applen lähes maaniseen salailuun johti tilanteeseen jossa odotukset tuotetta kohtaan muodostuivat täysin älyttömiksi. Ja samalla kohu sai mittasuhteet joita ei voi perustella mitenkään. Tämän seurauksena useilla on tainnut painekattila räjähtää.

Sinänsä isojen tekniikka sivustojen Apple keskeisyys on kieltämättä häiritsevää. Applen kulttuuri ei ole hakkerointi myönteinen. Sinä saat luvan ostaa tuotteen ja sitä käytetään niinkuin yksi mies on sitä tarkoittanut käytettävän. Eikä sinun siitä pidä valittaman. Apple kulttuurin sisällä ei itsekriittisyys tai poikkeavat näkemykset paljon juhli.

Sinänsä on mielenkiintoista nähdä miten kohu vaikuttaa myyntiin. Luultavasti kaikki kohu on mainontaa ja se vain parantaa myyntiä. Kuten vissiin John C. Dvorak aihetta kommentoi: Varmin merkki siitä että iPadistä tulee menestys, on nörttien pyhä viha tuotetta kohtaan. Voi tietenkin olla että tuuli applen purjeissa on kääntynyt jälleen kerran.