torstai 11. helmikuuta 2010

Microsoft- Tuhona partaalla ?

Ainakin viimeiset viisitoista vuotta ovat analyytikot ja alan sisäpiiriläiset mananneet Microsoftin olevan katoamisen partaalla. Koko tämän ajan firma on julkaissut tuotteita jotka eivät kelpaa yhdellekään arvostelijalle. Esimerkiksi helmikuun Tietokoneessa "parhaiden" ohjelmistojen esittelyjen lomassa oli joka sivulla yksi tuote jota ehdottomasti ei kannata ladata. Nämä olivat yksi virus ja kaksi microsoftin tuotetta. Sama arvostelu ryhmä jonka mielestä OpenOffice on ryhmänsä paras tuote, kehotti olemaan lataamatta Office 2010. Ainutlaatuisen nerokasta, suorastaan häkellyttävän syvää näkemystä.

EIhän tässä ole kovinkaan kauaa kun kauppalehden sivuilla analyytikot olivat yksimielisiä siitä, että Nokia tulee ohittamaan vuosikymmenessä Microsoftin, rahassa ja merkittävyydessä. Tämä toisaalta ei ole kovinkaan paha virhe, talousjournalistit ja heidän tietolähteensähän ovat niitä joiden kyvyt eivät riitä horoskooppeja laatimiseen.

Microsoftin työntekijijöiden viimeaikaiset kirjoitukset kuitenkin maalaavat kuvaa yrityksestä, jossa työskentely ei välttämättä ole kaikkein motivointiin inspiroivimpia. Kuten myös havainto kuinka moni alan nouseva tähti on vain kadonnut mustaan aukkoon liityttyään Microsoftiin.

Microsoftille on aina ollut tyypillistä luoda kilpailevia kehitystiimejä tekemään suurin piirtein samoja tuotteita, julkaista molemmat, ja antaa markkinoiden valita tuotteista parempi. Tämä tekniikka teki 80- ja 90-luvuilla Mictosoftista sen jättiläisen mikä se on nykyään. Nyttemmin kuitenkin ulkopuolelta katsottuna Microsoft on ajautunut kulttuuriin, jossa innovaatioita salaillaan etenkin oman yrityksen muilta tiimeiltä. Seuraukset ovat suorastaan surkuhupaisia, tuotteet toimivat välillä paremmin yhteen muiden kuin talon omien tuotteiden kanssa. Esimerkiksi DRM:stä on kolme erilaista, täysin eri tiimien tekemää versiota.

Microsoft on myös surullisen kuuluisa ostamiensa yritysten kohtaloista. Microsoftin ostamien yritysten tuotteista tai tekniikoista hyvin harvoin enää kuullaan mitään.

Microsoftin mobiili käyttöjärjestelmä on enemmän tai vähemmän tehohoidossa. Viime vuonna tuli useampia päivityksiä kohtuullisella hypetyksellä mutta uskomattoman vähillä meriiteillä. Ironista kyllä mobiilipuolella kuten tietokoneiden puolella tuntuu ongelma olevan sama. Business puolella on kohtuullista menestystä ja business puoli ei ole valmis isoihin muutoksiin. Niinpä ei olla valmiita aloittamaan suunnittelua puhtaalta pöydältä.

Toisaalta microsoftia ei kannata koskaan laskea pois pelistä. Historia todistaa sen, että microsoftilla on rahaa, halua ja kyky tehdä uusia versioita kunnes saadaan tuote joka jollei ole vallankumouksellinen on riittävän hyvä suurimmalle osalle ihmisistä. Saattaapa olla että Microsoft yllättää kaikki ensi viikon maanantaina Barcelonassa Windows Mobile 7:lla.

Olisi väärin väittää microsoftin viime aikoina epäonnistuneen kaikessa. Windows 7 on mainio versio windowsista, luultavasti paras windows versio ikinä. Jenkki versio hakukoneesta Bing on monessa suhteessa varsin oivaltava tuote. Server puolella Microsoft rynnii kokoajan eteenpäin, ja heidän pilvi konseptissaan on paljon todella nerokkaita havaintoja joita ei muilta löydy. Tablet puolella Courier konsepti on suorastaan vallankumouksellinen, ainakin ennen kuin Office porukka aloittaa tasapäistämisen tuotteelle.

Entäpä jos microsoft olisi aikoinaan pilkottu pienempiin osiin ? Olisiko meillä nyt ketterämpi ja aggressiivisempi Microsoft ? Luultavasti, kilpailijoita olisi käynyt sääliksi.

Lisää aiheesta:
http://www.nytimes.com/2010/02/04/opinion/04brass.html?pagewanted=all

http://www.betanews.com/joewilcox/article/Microsoft-Confessions-Deeply-dysfunctional-family/1265414235

http://www.betanews.com/joewilcox/article/Why-former-employees-say-Microsoft-cant-innovate/1265750084