torstai 18. helmikuuta 2010

NVIDIA Optimus

NVIDIAn optimus teknologia vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta uudelta yritykseltä ratkaista kannettavan virrankulutuksen ja kohtuullisen suorituskyvyn ongelmaa.

NVIDIAn optimus on tekniikka jossa koneessa on kaksi näytönohjainta. Toinen on on yhdysrakenteinen kevyt näytönohjain jonka teho riittää toimisto sovelluksiin ja surffailuun. Toinen on nopea näytönohjain grafiikan suhteen vaativampiiin toimintoihin, kuten peleihin ja videon toistoon. Toisella säästellään virtaa ja toisella otetaan kaikki irti koneesta. Normaali tilanteessa erillinen näytönaohjain on kokonaan poissa päältä. Kun käynnistetään sovellus joka käyttää käyttää grafiikkaa intensiivisesti, käynnistyy erillinen näytönohjain ilman viivettä taustalla ja huolehtii kyseisen ohjelman piirrosta näytölle. Erillistä grafiikkaohjainta tarvitsevat ohjelmat tunnistetaan profiileilla jotka Optimuksen ajuri saa pushina NVIDIAn palvelimilta. Periaatteessa kiihdytys on mahdollista myös ohjelman ikkunan osalle, esimerkiksi selaimessa flash videolle.

Tuplanäytön ohjaimia on nähty jo applen Macbook Prossa ja muutamissa Windows kannettavissa, esimerkiksi muutamassa Sonyn koneessa. Applen Macbookeissa on näytön ohjaimien vaihdossa pitänyt logata ulos ja sisään, windows versio on ollut hieman elegantimpi. Kummassakin kuitenkin käyttäjän on pitänyt kankeasti valita kumpaa näyttökorttia käytetään.

Ohessa muutamia artikkeleita aiheesta:
http://pcper.com/article.php?aid=868&type=expert
http://www.anandtech.com/mobile/showdoc.aspx?i=3737
http://www.engadget.com/2010/02/09/nvidia-optimus-automates-graphics-switching-promises-the-best-o/
http://www.tietokone.fi/uutiset/nvidia_parantaa_naytonohjaimien_yhteistyota