lauantai 30. tammikuuta 2010

Windows 8 julkaistaan vuonna 2011

Entisen microsoftin työntekijän blogissaan vuotaman roadmapin mukaan Microsoft olisi julkaisemassa uuden Windows version jo ensi vuonna. Tämä olisi periaatteessa linjassa sen kanssa mitä Microsoftin arkkitehdit ovat vihjaisseet tulevien julkaisujen muutetusta toimintamallista. Windows 7 kehityksen aikana julkaisustrategiaa muutettiin siten, että julkaisuja tulisi tiheämmin ja niiden koko olisi pienempi. Uusista version ominaisuusluettelo muodostuu siitä mitkä kaikki uudet piirteet saadaan valmiiksi hyvissä ajoin ennen julkaisuja.

Eli siis useammin ja pienempiä uusia versioita. Tämä johtaa tietenkin nopeasti puheisiin Microsoft verosta. Kuitenkin vain murto-osa myydyistä windowseista on kaupassa myytyjä päivityksiä. Suurin osa Windows lisensseistä on hankittu uuden koneen mukana. Yrityksille on nopeampi rytmi on tietenkin haaste, mutta toisaalta nykyisessä rytmissä tulee Service Packejä ja muuta päivitystä koko ajan. Ja kumpi on yritysten IT:lle helpompaa jättihypyt (XP.tä 7:kaan) vai pienemmät useammin.

Toinen puoli aihetta on tietenkin hinta. Tiheämmän rytmin pitäisi johtaa myös kohtuullisemman hintaiseen päivitykseen. Tämä olisi Microsoftin kannalta suuntaus vuosituhannen alun talousmallista tähän päivään.

Toivottavaa olisi myös että pienempi muutos määrä julkaisuissa estäisi Vistan kaltaiset katastrofit. Pitkä kehitysaika johtaa siihen että käyttöjärjestelmä on vanhahtava jo julkaisun aikaan ja siihen että uusien ominaisuuksien takia resurssivaatimuksien suhteen tapahtuu jättiloikka.

Tervetullutta on myös suuntaus jossa yhteensopivuus taaksepäin toteutetaan virtualisoimalla. Tämä johtanee toivottavasti nopeampaan, laihempaan ja turvallisempaan käyttöjärjestelmään kun kaikkea ei tarvitse tukea suoraan vuodesta miekka ja kilpi.

Elektronistan juttu aiheesta:
http://www.electronista.com/articles/10/01/27/tentative.leak.has.windows.8.rtm.july.2011/

Alkuperäinen roadmap (varoitus pdf)
http://photos.macnn.com/news/1001/windows8roadmapdraft.pdf