maanantai 25. tammikuuta 2010

AdMob Mobile Metric raportti mobiililaitteista

AdMob Mobile Metrics uusin raportti on aika surullista luettavaa Nokian kannalta. Raporttia ei voi lukea suoraan markkinaosuuksista. Raportti lienee painottunut USA:n verkkopalveluihin. Kuitenkin raportista voitanee vetää jonkun asteisia johtopäätöksiä eri laiteiden ja alustojen välisestä suhteista nettikäytössä.

Suomalaisena ensimmäinen huomio on Nokian järkyttävän huonot luvut. Nokia näyttää olevan huudossa Afrikassa, Aasiassa ja Itä-Euroopassa. Länsi-Eurooppassa jäädään jo Applelle. Pohjois-Amerikkassa ja Oseaaniassa näyttää Nokia jo olevan harvinaisuus. Nokialaiset ovat siis segmentoitumassa selkeästi halvoiksi ns "feature phoneksi". Tämä on jyrkässä ristiriidassa firman ilmoitetun strategian kanssa, eikä se lupaa hyvää tulevaisuuden kannalta. Nokia saattaa olla vielä pitkäänkin isoin valmistaja, mutta merkittävä se ei välttämättä ole. Tämä näennäisen ristiriitainen asema on mahdollinen koska nokia on muodostumassa yhtiöksi joka myy paljon nouseviin talouksiin, mutta toisaalta nokian tekemisillä ei välttämättä ole mitään merkitystä alan kehityksen kannalta. Tuo asema on varsin kiikkerä ja altis muutoksille. Puhelin alan Trapantiksi leimautuminen ei ole kovin kadehdittava asema. Puhelimista näyttää nokialla listalle jylläävän N70, N95 ja 5800 XpressMusic. N97 näkyy listan loppupäässä Länsi-Euroopassa sekä Oseaniassa.

Applella sen sijaan menee näissä tilastoissa murskaavasti: viidellä alueella seitsämästä osuus yli puolet.(Latinalainen-Amerikka (56%), Pohjois-Amerikka (54%), Itä-Eurooppa (51 %), Oseaania (92%) ja Länsi-Eurooppa (78%). Etenkin Länsi-Eurooppa herättää hieman ihmetystä, suhde Nokiaan vaikuttaa epätodelliselta. Kokonaisluvuissa iPod Touch on mukana mutta pelkkien älypuhelinten taulukossa tilanne on sama.

Samsungin ja LG pienet osuudet aiheuttavat pientä epäluuloa tulosten suhteen. Samoin luvuista on pakko puuttua Japanin paikallisten valmistajien, paikallisiin palveluihin liitetyt ihmepuhelimet.

Hauskana kurioriseettina Sonyn PSP on Länsi-Euroopan listalla korkeammalla kuin yksikään Nokian laite ja löytyy myös Oseaanian puolelta.

On totta että tämä raportti varmaankin painottuu USA-lähtöisiin palveluihin. Mutta älypuhelimen olemassaolon syy on verkko ja sen palvelut. Älypuhelimen käyttö ilman verkko, synkronoiden sähköpostit ja kalenterit PC-Suitella on luonnotonta. Tälläkin hetkellä Matkapuhelininfon foorumeilla ihmiset puhuvat yhtä aikaa älypuhelimista ja niiden käytöstä ilman dataa. Se on mahdoton yhtälö. Vain ne alustat tulevat selviämään jotka mahdollistavat verkon täyden käytön ja niitä myös käytetään. Alustat kasvavat ulos yksittäisen laitteen ominaisuusluettelosta täydelliseksi ekosysteemiksi. Nokia on asian tajunnut puheen tasolla. Mikään osa toteutusta ei vain tunnu osoittavan tätä.

http://metrics.admob.com/wp-content/uploads/2010/01/AdMob-Mobile-Metrics-Dec-09.pdf
Varoitus kohde on PDF-tiedosto