torstai 21. tammikuuta 2010

Applen maaginen tabletti

Applen markkinointi koneisto on jälleen onnistunut luomaan kaikki järjelliset mittasuhteet ylittävän kuhinan (mahdollisesti) julkistettavan taulu koneensa ympärille. Viimeisen vuoden aikana julkistettuja vimpaimia on kaikkia verrattu applen yksisarviseen, tablettiin, iSlateen tai ipadiin. Outoa tässä on ollut se, ettei kukaan ole tuotetta nähnyt ja apple itse kieltää edes kehittävänsä moista tuotetta. Tabletin ominaisuuksista on puhuttu faktoina, vaikka ne itseasiassa ovat olleet vain blogistien unelmia. Keskenään ominaisuudet ovat olleet ristiriitaisia ja laitteen hintahaarukka on ollut naurettava. Hinta kuvitelmiin on varmaankin vaikuttanut iPhonen kytkyhinnan näennäinen halpuus USAssa.

Ominaisuuksien suhteen on vaikea nähdä että kaikki toiveet ovat olleet realistisia viitekehyksessä jossa tulisi yhdistyä kohtuullinen hinta, akunkesto ja käytettävyys. Applen markkinointiosasto on saattanut kaivaa itselleen varsin syvän kuopan hypen luomisella, mikäli uusi laite ei olekaan trekin teleportaatio ja replikaattori samassa paketissa herännee varsin nopeasti soraäänien kuoro. Toisaalta soraaäänet hukkunevat varsin nopeasti uuden iLaite 2.0 hypen alle.

Miksi juuri tabletista on muodostunut viisasten kivi. Osaltaan kohua varmaankin selittää tämä hetki, maailma näyttää ainakin olevan nousemassa lamasta. Ja mikäs siihen tilanteeseen paremmin sopisi kuin uusi lelu. Toisaalta iPhone onnistui (ainakin USAssa) tuomaan nörttikulttuurin osaksi valtavirtaa. Vimpain maailma haluaisi kokea uudelleen tuntea valtavirran hyväksynnän esittelemällä jotain viileää. Varsin pitkään ollaan odotettu jetsonien rullaavia jalkakäytäviä ja joka pojan avaruusmatkoja, ellei niitä ole saatavissa niin uuden tyypppinen tietokone tai viestintälaite kelpaa.

Lauta-pc:lle on vaikea nähdä valtavirran käytössä muuta käyttöä kuin WC-PC. Varmaankin valtameren takana lauta löytänee oman yleisönsä elektronisten kirjojen käyttäjistä. Suomessa siitä ei ole pelkoa, kun eivät kustantajat saa kirjojaan edes äänikirjoiksi. Suomalainen kustannusala on ilmeisesti linnottautunut tiukasti kivikauden kylään, sääliksi käy kun muutos iskee. Itse olen Nokia 770 lähtien lukenut varsin merkittävän osan kirjoista jollain teknisellä välineellä. E-kirjan edut ovat mielestäni ilmeiset, enkä ole missään viihteessä kiinni fyysisen esineen omistamisessa.

Mistä päästäänkin subjektiiviseen näkökulmaan. Kaiken vuodatuksen jälkeen ostanko mystisen tabletin. Jos laite on todella isompi iPhone ja sen hinta on nykyisten macbookkien alla niin liityn jonoon melkoisella varmuudella. Applen toimintamalli ja filosofia aiheuttaa minussa ristikkäisiä tunteita ja toivon yirtyksen pysyvän aina marginaalissa. Mutta, mutta... Mallissa jossa sama yritys rakentaa raudan, softan ja palvelut on puolensa. Tätä applen käyttäjät kai kuvaavat lauseella:"Kaikki vaan toimii". Kaikki toiminnallisuus on hiottua ja toimivaa eikä softaa ole asennettu auttamatta alimitoitettuun rautaan. Uskallan minäkin olettaa laudan sisältävän kohtuullisen määrän aitoja ahaa elämyksiä. Pelkään tosin että iphonen aloittaman trendin mukaan toimintaa on yksinkertaistettu liikaakin, tavoilla joilla tehokäyttäjä ei voi edes halutessaan luoda mielenkiintoisia virityksiä.

Viikon kuluttua näemme millainen on applen näkemys uudesta PC.stä. Pieni osa minussa toivoo että julkistus onkin vain Macbookkeja uusille intelin prosessoreilla ja uusi iWork '10. Mutta toisaalta sohvan nurkalla toivon kirjoittavani tämänkin mystisellä tabletilla.