torstai 28. tammikuuta 2010

iPAd tuli, nähtiin ja hmm.. jotain.

IPad julkaistiin sitten vihdoin viimein. Ja kaikkien yllätykseksi se ei ollutkaan Star Trekin tricoderin ja Doctor Whon sonic screwdriverin yhdistelmä. Joten osa netistä huutaa pettymystä.

Laite oli sitten juuri sitä mitä minä olin odotellut. Iso iPhone. Itse kykenen näkemään tuolle käyttöä monessakin suhteessa. Etenkin kuten edellä olen kertonut haluavani taustavalaistulla näytöllä varastetun laitteen jolta lukea kirjoja. Laite on videoiden perusteella varsin rajoittunut ominaisuuksiltaan. Kuitenkin kaikki toiminnot vaikuttavat todella nopeilta. iPhone selaimen "kokemus" on mielestäni ollut paras käyttämistäni laitteista, osaksi jopa flashin puutteen takia. Tässä suhteessa laite näyttää erittäin lupaavalta. Nopeasti SDK:ta kokeiltuani vanhojen iPhone 3.1 ohjelmien kääntäminen tabletin käyttämälle 3.2 ja suuremmalle resoluutiolle on todella helppoa.

Toisaalta laitteen kaupallinen onnistuminen vaikuttaa kuitenkin pahalta. Normaalisti Applen vahvuus on kertoa miksi sinä tarvitset tietyn tuotteen. Nyt ei oikein löytynyt yhtään todellista hopea luotia. Ehkä odotettua huokeampi hinta ... Periaatteessahan laite riittää normaalikäyttäjällä: Pankkiin pääsee (ainakin nordea ja osuuspankki), löytyy tekstin käsittely ja taulukot ja selain toimii. Mutta toisaalta luulen konseptin olevan hiukan outo keskiverto gigantin asiakkaalle.

Outoa oli tv/elokuva puolen täydellinen jääminen lapsipuolen asemaan. Laite lukee kyllä 720p elokuvia muttei toista niitä kuitenkaan siinä muodossa eikä siitä saa 720p signaalia ulos tv:hen. Näytön muoto on täysin väärä elokuville jne. Eikä koko tapahtumassa mainittu ainuttakaan sopimusta elokuva tai tv yhtiöiden kanssa. No toisaalta tuolla ei ole väliä, koska eihän tuota ladattavaa sisältöä saadaa Suomeen kuitenkaan. Videoteollisuus on selkeästi piratismin puolella.

EKirja vaikutti todella lupaavalta. Mutta tässäkin kauppa on vain USA:ssa. Suomeen E-kirjat tulevat kun joku muistaa lähettää savumerkkejä kustannustalojen norsunluu torneihin.

Kaikkien iPadin käyttöjärjestelmän sovellusten kohdalla oli käytetty vanhoja metaforia, iBookissa kirjan sivun vaihdossa oli sivun vaihtoa matkiva animaatio, yhteystiedot olivat kuin taskukalenterista. Varmaankin nuo metaforat helpottavat tavisten käyttöä mutta jotenkin se vaikuttaa taaksepäin katsomiselta.

Kaiken kaikkiaan tuote vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. Mutta vastoin huhuja, se ei olekaan kaikkien muiden tietovälineiden tappaja.

Hauskana sivuhuomiona esityksen aluksi Apple kertoi olevansa suurin mobiililaite yhtiö. Tämä ei ollut totta edes 12 tuntia, kun nokia julkisti oman tuloksensa. Nokia veti kyllä kanin hatusta. Toivottavasti nokian mainio tulos ei hämää nokian johtajia uskomaan kaiken olevan kunnossa.