tiistai 9. maaliskuuta 2010

Microsoftin vastaukset iPadille

Microsoft vaikuttaa lähtevän mittelemään voimia useammalla laitteella. Jotenkin vaikuttaa siltä, että Microsoft on vuosikymmenen rutistamisen jälkeen menettänyt uskonsa koko tuoteryhmäään, mutta lähtee mukaan puolilla valoilla jos segmentistä tulisikin menestys.

HP:n slatea Steve Ballmer esitteli jo CES:ssä. Sinänsä tabletti jossa on aito Windows 7 kuulostaa hyvältä. Ja Windows 7:ssa on jo mukana Surfacesta perittyä teknikkaaa. Tuotteen menestys vaatii minusta kolmen ison asian loksahtamista paikalleen:

- Akunkeston tulee ylittää 8 tuntia. Ja tuon pitää olla oikeaa käyttöä.
- Hinnan tulee olla huokea. Noin 650 taalaa on ehkä jo rajoilla.
- Raudan tulee olla jonkun verran netbookeja vikkelämmän tuntuista. Kone ei saa jäädä miettimään, etenkin kosketusnäytön tulee olla responsiivinen.

Tuon kolmikon saaminen samaan pakettiin vaatii aikalailla taikurin taitoja.



Toisaalta mielestäni yksi asia jonka Apple sai iPadissa oikein on se, ettei työpöydällä käytetyt metaforat toimi tabletissa. Mielestäni ei ole mahdollista ottaa työpöyt käyttöjärjestelmää ja laittaa sitä 5-10 tuumaiseen koteloon jota ohjataan käsin.

Tässä mielessä Microsoftin Courier on mielenkiintoisempi tuote. Se tuntuu kohdistuvan segmenttiin jota ei ole aikaisemmin ollut. Sen sisältämät metaforat vaikuttavat mielenkiintoisilta ja tuoreilta. Vaikuttava tuote.

Courierin kohdalla näen kaksi ongelmaa. Ensiksi kyseessä on jälleen uusi alusta Microsoftilta. Windows Phone Classic, Windows Phone Series 7, Courier ja windows. Alkaa olla hieman ruuhkaksi asti näitä alustoja. Oletan kaikkien toki tukevan .Net kehitystä mutta oletan SDK:den Apien myös erovan toisistaa riittävästi aiheutaakseen lievää pakokauhua.

Toinen ongelma on kynälähtöisyys. Saattaa olla että Bill Gates raapputtaa koko ajan kynällä muistioonsa merkintöjä, mutta kommunkaattori ja iPhone sukupolvi kyllä käyttelee näppäimistöä näppärämmin, muodossa tai toisessa.