tiistai 2. maaliskuuta 2010

Apple haastoi HTC:n

Applen ja Googlen ilmeisesti väistämätön voimainkoetus on alkanut. Esinäytöksenä Apple on haastanut HTC:n oikeuteen patenttiensa rikkomisesta. Ilmeisesti suurin osa patenteista kohdistuu käyttöliittyätekniikoihin kuten multitouch. Aiemmin on ollut huhuja että Googlella ja Applella on ollut herrasmies sopimus siitä ettei Androidissa käytetä multitouchia, koska Applen patentit sitä koskien ovat ilmeisesti kohtalaisen epävarmalla pohjalla. Apple ei ole tähän asti halunnut käydä oikeudessa kokeilemassa patenttiensa pitävyyttä, ja google puhelimissa multitouch on ollut USAn ulkopuolella. Nyt kuitenkin Apple on päättänyt lähteä oikeuteen HTC:n kanssa. Sääli että, ratkaisun näkemiseen mennee varmaankin kohtalaisen monta vuotta.

Monesti nämä patenttiriidat tosin ovat vain sitä, että oikeuslaitos arvioi kunkin patentin arvon koska neuvotteluissa ei hinnasta ole päästy yhteisymmärrykseen. Yleensähän lopputulos on se, että kullekin patentille lasketaan arvo, kumpikin patentoi tekniikkoja ristin, euroakaan ei liikuteta mutta talouslehdet otsikoivat jonkun netonneen satoja miljoonia euroja. Tästä kai Nokia ja Applenkin kahakoinnissa on loppujen lopuksi kyse.

Microsoft heittelee hiekkaa rattaisiin euroopassa ja Apple USA:ssa. Kiinassa tökkii hallituksen kanssa. Google on ensimmäistä kertaa historiassaan kohtaamassa vastuksia. Mielenkiintoista nähdä miten "Do no evil"-yritys luovii koettelemusten läpi.

Tämä on jälleen esimerkki siitä, että ohjelmisto patentit ovat yksiselitteisesti huono idea. Apple on rakentanut omansa muiden keksintöjen päälle. Ohjelmistojen kehittäminen on aina inkrementaalista ja tällöin sen patentoiminen ei ole toimivaa.

http://www.engadget.com/2010/03/02/apple-specifically-going-after-android-in-htc-lawsuit/
http://www.engadget.com/2010/03/02/apple-sues-htc-for-infringing-20-iphone-patents/?s=t5
http://gizmodo.com/5483689/the-apple-patents-cockpunching-all-smart-phones-an-illustrated-guide/gallery/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+gizmodo/full+(Gizmodo)&utm_content=Google+Reader