tiistai 13. huhtikuuta 2010

Vinkki: Instapeper

Itse käytän Google Readeriä hallitakseni uutisvirtaa. Olen tilannut rss-syötteinä kaikki minua kiinnostavat syötteet. Toisaalta käytän twitteriä myös löyttääkseni lukemisen arvoisia artikkeleita. Kumpaakin uutislähdettä käytän sekä läppäreiltä että iPhonelta. Suurimman osan artikkeleista silmäilen nopeasti läpi. Joka päivä kummastakin uutisvirrasta osuu silmään muutamia uutisia joiden pituus tai monimutkaisuus vaatii hieman pidempää lukutuokiota. Ja toisinaan osuu vastaavia uutisia eteen sattumalta tai tuttujen sähköposteista. Tälläiset uutiset ohjaan instapaper palveluun. Kyseessä on verkkosivusto jonne voit tallentaa artikkeleita.

Toistaiseksi siis jonkinlainen kirjanmerkkipalvelu. Instapaper eroaa kuitenkin siinä miten palveluun tallennettuja sivuja voi lukea.

Intsapaperissa olevat tekstit voi luka iPhone applikaatiolla, joka jättäen sivusta vain uutisen jälkeen. Applikaatiossa uutisen teksti on keskipisteessä, kaikki mainokset yms on hävitetty pois. Applikaatio kykenee lataamaan uutiset käytettäväksi offline tilassa. Tämä jo itsessään on hieno tapa käyttää palvelua.

Toinen tapa käyttää palvelua on ladata uutiset ePub (ekirja), kindle tai tulostettavaan muotoon. Tällöinkin on sivuista poistettu kaikki turha ja jäljellä on vain uutinen. Tällä tavalla voit tavallaan luoda itsellesi oman lehden, jossa jokainen artikkeli on sinulle mielenkiintoinen. IPhonessa voi tällä hetkellä ePub muotoisen dokumentin näppärästi ladata ainakin Stanza sovellukseen, joka on mielestäni loistava ekirja sovellus. Androidissa näyttäisi olevan ainakin Aldiko niminen ekirja ohjelma jota voi käyttää epub tiedostojen lukemiseen. Tietenkin voit valita tulostusmuodon ja tulostaa dokumentin esimerkiksi pdf:ksi.

http://www.instapaper.com/